Golden Boy Carlos Ruben pakt ook 3X goud op Grenaches du Monde!
Het project Carlos Ruben “La Voz de la Garnacha” gaat door op zijn gouden vlucht. Na verschillende gouden médailles op Mundus Vini en Concours Mondial, een resem 90+ scores bij Penin en de super notities van Jancis Robinson, pakt Ruben nu ook drie gouden plakken op het prestigieuse Grenaches du Monde. Dit concours is onder de grenache/garnacha producenten het meest gegeerde omdat het een battle is van oenologen wereldwijd, die allen met hun zelfde geliefde druivenras moeten strijden. De 250-koppige jury is een selectie grenachefielen die voornamelijk bestaat uit oenologen, maar ook sommeliers, vakpers en erkende fans van het druivenras.
Carlos Ruben haalt goud met Sin Duda 2017 (“zonder twijfel”), wat de Grenache jury meteen ook moet gedacht hebben toen ze hun neus in het glas staken. Sin Duda is een DO Calatayud wijn, een echte garnacha appellatie die je qua bodemstructuur het best kan situeren als een blend tussen Châteauneuf-du-pape en Priorat. Geholpen door de winden van de Ebro vallei produceert deze hoger gelegen regio wijn met een ongeziene frisheid. Ook El Clasico 2018 pakte goud. Een blend in het leven geroepen ter ere van de Spaanse koningin der wedstrijden in zowat alle sporttakken en helaas ook in de politiek. Een clash van spieren en elegantie, helemaal verwoord in het glas, een wijn die een blend is van druiven uit de Catalaanse DO Montsant en de Madrileense DO Madrid. Maar de fierheid van het vier jaar jonge bedrijf Raices Ibericas is het grootst met de gouden médaille voor Bassin “Brut Salvaje” 2019. Nooit eerder werd er een mousseux gemaakt van 100% grenache druiven. Een ode aan het Bassin Méditerranéen, de geboortestreek van zowel de witte als de rode garnacha veriëteiten. Het bijzondere aan deze cuvée is dat het een ongedoseerde “brut nature” blend is tussen grenache afkomstig van een oud perceel rolkeien in de buurt van Béziers en een hoger gelegen perceel garnacha in het Catalaanse Terra Alta. De wijn wordt een paar maanden gerijpt op de fijne droesem om dan gedurende 4-5 weken hergist te worden en meteen erna gebotteld.
Het Carlos Ruben “La Voz de la Garnacha” project werd in het leven geroepen door Mark Schiettekat (Le Wine) en opgedragen aan zijn vriend-wijnmaker van lange jaren Carlos Ruben Magallanes. Ruben, voor zijn moeder en de vrienden, vinifieert in Calatayud sinds 1997 de garnacha als geen ander, Mark ontdekte de regio in 1996. Op reis in Zuid-Afrika in 2015 kreeg de idee vorm om samen een project op te zetten rond een garnacha circuit. Het project omvat nu 12 wijnen, waarvan het meerendeel blends zijn tussen verschillende regio’s en zelfs landen, telkens op zoek naar de meest fascinante expressie van het druivenras. “Ton sur ton” vinificaties die alle facetten van dit uitzonderlijke druivenras weten weer te geven en het project heeft nu ook overzeese perspectieven. There’s more to come….